tirsdag den 23. oktober 2012

Flanksteak m. champignonsauce



























FLANKSTEAK (2-3 personer)
  • 1 stor flanksteak 500-700g
  • 3 spsk. olivenolie
  • 2-3 fed hvidløg
  • 1 tsk. timian
  • salt og peber
  • 1 spsk. honning hvis den skal steges på grillen
KARTOFLER
  • ½ kg kartofler
  • ½ dl rapsolie
  • timian, salt og peber
CHAMPIGNONSAUCE
  • 500 g champignoner
  • 2 løg
  • ¼ liter piskefløde
  • salt og peber
Dagen før kødet skal steges, marinerer man det og lægger det på køl. Dette er en simpel marinade. Man kan sagtens opgradere med rødvinseddike, purløg og andre ting, men ofte er det godt at holde det simpelt. Tag kødet ud af fryseren inden man starter på kartoflerne, så det kan nå at få stuetemperatur.

Start med kartoflerne. Skræl dem, tag en stor frysepose, fyld krydderierne i den og mix det godt sammen. Det er ikke nødvendigt at krydre dem særlig meget.

Kom dem i ovnen på 220 grader (gerne varmluft) og skru ned når de har den ønskede farve. 45 min er tit nok på høj varme, men føl hvor bløde de er, løbende.

Når kartoflerne er i ovnen skal champignonerne vaskes og skæres i skiver. Mange tænker nok at det er forkert at vaske champignoner fordi de suger vand til sig og derfor mister smag. For det første er det en myte. De suger kun meget lidt vand til sig, så det er slet ikke umagen værd at børste dem rene. For det andet skal disse champignoner steges længe, så selvom det var sandt, ville det ikke ha' betydning for denne ret.


Denne simple champignonsauce er ekstrem lækker, især ift. hvor enkel den er. Steg champignonerne på panden med max varme til de bliver lidt brune. Der er meget vand i dem, så det kan godt ta' lidt tid. Det kan være en god ide at stege dem i to portioner. Hak løgene i tern mens champignonerne steger. Tag champignonerne af panden og læg dem på en tallerken, mens man bruner løgene. Når de begynder at få farve skal champignonerne igen i. Brun det hele rigtig godt og kværn godt med peber på, samt lidt salt. Vend det hele nogle gange og hæl fløden på. Lad den koge op så det bliver tykt. Skru ned når det begynder at boble kraftigt og lad retten simre indtil kartoflerne er færdige.

Steg kødet på høj varme på begge sider. Når de er brune skru ned på lav varme og steg dem til de er færdige. Det afhænger af tykkelsen. 10 min i alt er et godt udgangspunkt for en normal flanksteak, men bliver de tykkere skal de tit ha' nogle minutter mere. Det er samme teknik som andre steaks. Høj varme for at brune kødet og lav varme for at give en jævn rød farve gennem kødet. Store flanksteaks kan også lægges i ovnen i 8-10min sølvpapir efter bruning.

Lav en simpel salat ved siden af og server det hele samlet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar